Bíróság elé állt a csecsemőgyilkossággal vádolt emődi lány

Megosztás

Lapunk is beszámolt róla, hogy emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság egy 15 éves emődi lánnyal szemben.

A gyanúsított 2023. február 24-én 19 óra előtt családi házuk udvarán egy életképes újszülöttnek adott életet, azonban a kislányt az anya ellátatlanul otthagyta a szomszéd kertjében. Mire megtalálták, annyira kihűlt, hogy a szakszerű orvosi ellátás ellenére nem tudták megmenteni.

Hétfőn délután vezetőszáron, két rendőr kíséretében érkezett a lány a Miskolci Törvényszék épületébe, ahol egy pillanatra ijedten hőkölt vissza a folyosón, amikor szembetalálta magát a kamerák és fényképezőgépek hadával. Érthető módon nagy volt a médiaérdeklődés, ahogy a nap folyamán elhangzott: az ilyen eseteknek nagy a társadalmi elítéltsége. Ugyanakkor – vagy pont ezért – az érdeklődés is iránta.

A folyóson a médiamunkásoknak háttal ültették le a rendőrök, szipogva az orrát törölgette, amíg be nem szólították a tárgyalóterembe, ahol arról döntött a Miskolci Járásbíróság, hogy az ügyészségi javaslat szerint előzetes letartóztatásba kerüljön-e, vagy a védelem indítványának megfelelően bűnügyi felügyeletet rendeljenek el.

Végül a törvényszék épületéből az otthonába távozhatott, ugyanis a bíróság a bűnügyi felügyeletet rendelte el – bár az még nem jogerős, ugyanis az ügyész fellebbezést jelentett be, írja a Boon.

Mint Homa-Hajdú Eszter, a Miskolci Törvényszék sajtótitkára portálunknak elmondta, a rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított február 24-én a kora esti órákban emődi otthonuk udvarán életképes újszülöttet hozott a világra, a szülést követően ismeretlen eszközzel elvágta a köldökzsinórt, a gyerek száját papírral tömte be és a szomszéd telekre átdobta. A gyanúsított a szülést követően rosszul lett, a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították, ahol tagadta a szülés tényét, azonban az orvosi vizsgálat ezt a tényt megerősítette. A kórház értesítette a rendőrséget, akik kutatást kezdtek a lány lakóhelyén és a szomszédos ingatlan udvarán, ahol megtalálták a kihűlt állapotban lévő, ellátatlan csecsemőt, akit kórházba szállítottak, azonban az újszülött a szakszerű orvosi ellátás ellenére elhunyt.

A bíróság álláspontja szerint a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény miatt kiszabható súlyos szankció mértékére, illetve a társadalmi környezet várható negatív reakciójára kirekesztő jellegére figyelemmel megalapozottan fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, melyet azonban a terhelt rendezett családi háttere, valamint életkora ellensúlyoz. A személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés célja a bíróság álláspontja szerint a letartóztatásnál enyhébb módon is elérhető, így elegendő az, ha a gyanúsított szabad mozgását korlátozzák. Így a bíróság az ügyészi indítványtól eltérően a gyanúsított bűnügyi felügyeletét rendelte el március 27-ig, a végzés nem végleges, tette hozzá a sajtótitkár.

A döntés azt jelenti, hogy a lány az otthonába távozhat, ahonnan a lehető legrövidebb úton az iskolájához is elmehet, tehát iskolába is járhat tovább. A megyét nem hagyhatja el semmiképp. Rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen és szúrópróbaszerűen is ellenőrizhetik.

Az ügyészség 14 életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolta meg. Az életkorára tekintettel tettéért maximum tíz év börtönt kaphat.

Fotó: Blikk

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek